Prijava

Prijavite se putem Vašeg Facebook računa ili se registrirajte na web stranicu.

Twitter Stream

Srijeda, 28 Lipanj 2017 11:37
Na ovogodišnjoj 30. Bonaviti, Kutjevo d.d. osvojilo je čak pet zlatnih i jednu šampionsku medalju.

Bonavita je održana 24. lipnja 2017. godine u sklopu Đakovačkih vezova u Trnavi. Ona predstavlja turističko – gospodarsku manifestaciju vinogradara Slavonije i Baranje koja se obilježava još od 1988. godine. Ove godine na Bonavitu je pristiglo 135 uzoraka vina koje je ocjenjivala stručna komisija.
Graševina ledeno vino berba 2015. proglašena je Šampionom graševine, dok su zlatne diplome dodijeljene sljedećim vinima Kutjeva d.d.:
  • Vrhunska graševina, berba 2016.
  • Graševina Turković, berba 2016.
  • Graševina de Gotho, berba 2016.
  • Pinot sivi, berba 2016.
  • Pinot crni de Gotho, berba 2015.
Utorak, 20 Lipanj 2017 14:17

ŽETVA 2017. – OTKUP

Poštovani,

Kutjevo d.d. kao i svake godine vrši otkup uljarica i žitarica žetve 2017.

Otkup vršimo na pet otkupnih mjesta:

- Silos u Požegi – kontakt: Tel: 034 271-177
- Pista Platernica – kontakt: Tel: 034 251-004, Mob: 099 249-3940
- Pista Čaglin – kontakt: Tel: 034 221-317, Mob: 099 310-3458
- Pista Velika – kontakt: Tel: 034 233-064, Mob: 099 310-3468
- Pista Kutjevo – kontakt: Tel: 034 255-843, Mob: 099 263-2739, 099 226-5606

Sve informacije vezane za otkup i popratni dokumenti čekaju na Vas u najbližim centrima otkupnim mjestima Kutjeva d.d.:

- Poljocentar Biškupci – kontakt: Tel: 034 235-026, Mob: 099 324-6636
- Poljocentar Brestovac: - kontakt: Tel: 034 241-002, Mob: 099 499-3424
- Poljocentar Cerovac: - kontakt: 034 266-119, Mob: 099 310-3464
- Poljocentar Čaglin – kontakt: Tel: 034 221-317, Mob: 099 310-3458
- Poljocentar Kaptol: - kontakt: Tel: 034 231-082, Mob: 099 310-3456
- Poljocentar Kutjevo – kontakt: Tel: 034 255-843, Mob: 099 263-2739, 099 226-5606
- Poljocentar Platernica – kontakt: Tel: 034 251-004, Mob: 099 249-3940
- Poljocentar Požega: - kontakt: Tel: 034 273-529, Mob: 099 310-3460
- Poljocentar Vetovo: - kontakt: Tel: 034 267-015, Mob: 099 310-3455
- Poljocentar Velika – kontakt: Tel: 034 233-064, Mob: 099 310-3468

Isplata nakon završenog obračuna!

Srijeda, 31 Svibanj 2017 14:40

Po atraktivnosti i dosegu događanja radi se o jednoj od naj značajnih manifestacija Požeško – slavonske županije, gdje se na jednom mjestu ocjenjuje vino, organiziraju stručni skupovi i predavanja te sve biva prigodno začinjeno kulturno – zabavnim programom na Trgu graševine koji okuplja brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske.

U okviru ovogodišnjeg Festivala graševine 18. svibnja 2017. godine održano je ocjenjivanje vina. Ocjenjivala su se vina sorte graševina. Ukupno je pristiglo 113 uzoraka; 5 vina je dobilo Veliku zlatnu medalju dok je 43 vina osvojilo zlatnu medalju.

Kutjevo d.d. je i ove godine ostvarilo velike rezultate i to:

Najbolje ocjenjeno vino predikat (Šampion predikatnih vina):
- Kutjevo d.d., “Graševina ledeno vino” 2015.

Najbolje ocijenjena graševina starijih godišta (Šampion vina berbe 2015. i starija godišta za suha vina):
- Kutjevo d. d., “Vrhunska graševina Vinkomir” 2015.

Uz navedeno osvojene su još i 2 velike zlatne medalje, 6 zlatnih medalja i 3 srebrne medalje.

Ovogodišnja završna manifestacija Festivala graševine 2017. održat će se u subotu, 3. lipnja 2017. godine na Trgu graševine u Kutjevu.

Petak, 19 Svibanj 2017 19:25
Ponovno je potvrđena vrhunska kvaliteta vina Kutjeva d.d. na jedno od najprestižnijih svjetskih vinskih natjecanja Decanter World Wine Awards 2017. održanom u Londonu.

U konkurenciji od 17 200 vina ocjenjivanih od strane 219 internacionalnih stručnjaka i enologa, Kutjevo d.d. je osvojilo 2 srebrne medalje, 1 brončanu medalju te Decanterovu preporuku za Graševinu Turković berbe 2015. Srebro su osvojile Vrhunska Graševina berba 2016. i Graševina de Gotho berba 2016., dok je Graševina Turković berbe 2016. nagrađena brončanom medaljom.

Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske. Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu koju je teško definirati. Aroma je lijepo oblikovana, a okus je reljefan, profinjen i pun, bogat ekstraktom koji završava s karakterističnom i blagom gorkosti.

Graševina de Gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa i mirisa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u novim barrique bačvicama.

Graševina Turković je vrhunsko polusuho vino s posebnog položaja Vetovo, brana u fazi prezrelog grožđa kada je 10 % bobica već u sušicama. Predstavlja slojevito vino, šarolikih cvjetnih nota s aromom dozrela voća harmonično spojenom s gorkošću orašastih plodova te protkano svježinom citrusnih nota.
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 13:48

Kutjevo d.d. osvojilo je čak 4 brončane medalje na jednom od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, ove godine održanom u Španjolskoj.

Kroz tri dana, vina je ocjenjivalo 320 sudaca iz 50 zemalja. Između 9080 ocjenjenih uzoraka, Vrhunska graševina berba 2016., Graševina de Gotho berba 2016., te Graševine Turković berbe 2015. i 2016., osvojile su brončana priznanja.

Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske.Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu koju je teško definirati. Aroma je lijepo oblikovana, a okus je reljefan, profinjen i pun, bogat ekstraktom koji završava s karakterističnom i blagom gorkosti.

Graševina de Gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa i mirisa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u novim barrique bačvicama.

Graševina Turković je vrhunsko polusuho vino s posebnog položaja Vetovo, brana u fazi prezrelog grožđa kada je 10 % bobica već u sušicama. Predstavlja slojevito vino, šarolikih cvjetnih nota s aromom dozrela voća harmonično spojenom s gorkošću orašastih plodova te protkano svježinom citrusnih nota.

Srijeda, 15 Ožujak 2017 12:22

Zlato za Graševine Kutjevačkog podruma na međunarodnom sajmu vina Gast u Splitu!

Usklopu 22. međunarodnog sajma GAST od 1.3. do 4.3.2017. u splitskoj Spaladium areni, održana je Dionizijana – 22. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića. Ovogodišnji uzorci pristigli su iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Ocjenjivanje je provedeno od strane renomiranih enologa pod vodstvom Dr. Sc. Gorana Zdunića, a uzorci su ocjenjivani prema OIV metodi 100 bodova.
Kutjevo d.d. je briljiralo sa osvojene čak 3 zlatne medalje: Vrhunska graševina berba 2016, Graševina Turković berba 2016. i Graševina De gotho berba 2016.
Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske. Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu te upravo zbog toga najčešće pobjeđuje na brojim domaćim i svjetskim vinskim ocjenjivanjima.
Osim Vrhunske graševine, Kutjevo vinarija ima i premium liniju De Gotho Graševine i Graševine Turković kojih se proizvode u svega par tisuća boca te se radi o vrlo ograničenim serijama vina.
Graševina Turković je polusuho vino s osam grama šećera nastalo od grožđa iz starih (25 godina) zatravnjenih vinograda na području Vetova, s reduciranim urodom. Dok je Graševina De gotho proizvedena iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog, ali ne kasne berbe. Radi se o ekskluzivnim vinima, za one pilce koji od graševine očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa, rekao je enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.

Srijeda, 15 Ožujak 2017 12:15

Kutjevo, 03.03.2017. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je preselila ured u Požegu kako bi obišla vodeće tvrtke u Požeško-slavonskoj županiji. U Kutjevu je predsjednica organizirala posjet diplomata i predstavnika stranih organizacija iz 45 zemalja u sklopu akcije ''Osjeti Hrvatsku''.
Dobrodošlicu su joj poželjeli Vedran Neferović, gradonačelnik Požege, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonski, gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir te predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo i menadžment Kutjeva d.d.
Organiziran je obilazak vinskog podruma iz 1232. godine, degustacija vina te svečani ručak u restoranu „Kutjevački podrum“.

Srijeda, 01 Ožujak 2017 07:39

Nekada poznati i cijenjeni suhomesnati proizvodi i mesne delicije iz Mesne industrije Papuk Požega, koja djeluje u sklopu Kutjeva d.d., ponovno se vraćaju na naše stolove. Nakon što je prije nekoliko godina zaustavljena, upravo je ponovno pokrenuta obnova proizvodnje. Pogon je obnovljen i dobivene su sve dozvole i certifikati za proizvodnju. Ponovnom pokretanju proizvodnje uz predsjednika Uprave Kutjeva d.d. Mladena Pavića sudjelovali su i dali potporu ovom projektu požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
- Nakon niza godina krećemo s preradom mesa i plasmanom finalnih proizvoda, što je Papuk nekada imao. Pokrećemo proizvodnju onog istog asortimana, prvo polutrajni program, koji će već sljedećeg tjedna biti u ponudi, u našim prodavaonicama u Požeštini, a onda i dalje. Orijentacija i politika kuće nije u količinama, nego prvenstveno kvaliteta domaćeg proizvoda po starim recepturama. Kroz dvadesetak dana kreće i proizvodnja trajnog programa, prvenstveno kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradicionalni način. Mjesečno će to biti za sada 20-ak tona, isključivo od domaće sirovine. Problem je sada nedostatak sirovine i u tom kontekstu razmišljamo o pokretanju kooperacije u svinjogojskom dijelu i tovu govedarskog dijela. Već imamo i neka zainteresirana poljoprivredna gospodarstva koja imaju kapacitete za tov. Kako se popravilo stanje cijena, to može biti dohodovna proizvodnja za tovljače, ali i za Papuk – istaknuo je na prvom predstavljanju proizvoda i degustaciji Mladen Pavić, koji dodaje da su svi kriteriji veterinarsko-higijenski i standardi kvalitete proizvoda postignuti. Dodao je da je ovo još jedan prilog i doprinos projektu razvoja Slavonije.
Vratiti mlade
Punu podršku tvrtki i svim djelatnicima dao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.
– Ovo je jedan normalan slijed da u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, gdje je velika proizvodnja kvalitetne hrane, ima i svoj nastavak u industrijskoj preradi. MI Papuk je brend kako na lokalnom, tako i na širem tržištu i neće proteći puno vremena kada će se ponovno afirmirati svi proizvodi na trgovačkim policama. Vjerujem da ćemo i mi biti dovoljni lokalpatrioti i uvijek odabrati proizvode s našeg područja, proizvode Papuka, koji će to svojom kvalitetom opravdati.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević oduvijek je tvrdio da se samo moramo pokrenuti i onu našu kvalitetu i cijenjenu proizvodnju hrane preraditi i ponuditi tržištu te na taj način osigurati sebi posao i svoju opstojnost na ovim prostorima.
– Ovo je jedan od odgovora kojim smjerom treba ići Slavonija, ovo je pravi smjer, vraćanje poznatom brendu, i pokazati da Slavonija može hraniti Hrvatsku. Sretan sam što se pokreće i suradnja s OPG-ima, kooperantima, jer važno je da svaki svinjac i svaku farmu, koja je na žalost propala, stavimo u funkciju gospodarstva. Ovo je najčvršći način, gdje od kvalitetne sirovine možemo napraviti vrhunske proizvode, poznate u Hrvatskoj. Ovom i sličnim proizvodnjama možemo zaustaviti i odlazak naših mladih ljudi, pogotovo sa sela, vratiti ih na očevinu i djedovinu. Pozivam i sve stanovnike da kupuju naše proizvode, županijske i lokalne proizvode - izjavio je župan Tomašević.
Naglasak na kvaliteti
- Ideja je bila, a i naša ispitivanja tržišta dovela su do zaključka da je tradicijska proizvodnja nešto što ima svoje kupce i tržišta traže. Stoga proizvodnja Papuka neće biti utrka s masovnim proizvođačima, nego proizvodnja tradicijskih delicija, uz pridržavanje najnovijih dostignuća. Brend Čiča Mata definitivno ostaje u ovom trajnom proizvodu, a to su kulen, kulenova seka, slavonska kobasica, čvarci, aromatizirani namaz od masti i čvaraka s dodanim okusima i začinima, bez soli. Tu je i slanina, koja će se soliti, dimiti i sušiti na onaj način kako to u našem kraju radimo kod svoje kuće, tradicijski način stare Slavonije. Svi proizvodi bit će bez dodatnih aditiva, dakle bez onih silnih E oznaka, što svakako povlači jedan rizik u proizvodnji, ali želimo ponuditi domaći proizvod – istaknuo je Veseljko Karačić, direktor stočarske proizvodnje Kutjeva d.d.

Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 17:15

Blagdan sv. Vinka ili Vincelovo je tradicionalna pučka svetkovina loze i vina, vezana uz zaštitnika loze sv. Vinka, a kalendarski se slavi u siječnju svake godine.
Kutjevo d.d. tradicionalno obilježava Vincelovo na vinogradarskom položaju Vinkomir pored stare klijeti iz 1939. godine ili Vila kako je nazivaju mještani Kutjeva.
Unatoč snijegu i prohladnom vremenu položaj Vinkomir je pohodilo oko 600 gostiju, poslovnih partnera i uzvanika, gdje su uz obilje domaće hrane i vrhunska vina održan blagoslov kutjevačkog vinogorja koje je vodio kutjevački župni vikar vlč. Oliver Kranjčić.Ove godine uz vlasnika Envera Moralića, na orezivanju su se istakli bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, vlasnik Petrola Jozo Kalem, predsjednik uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva.Nakon posvete i blagoslova vinove loze proslava se nastavila uz pečenje kobasice, slanine, šarana na rašljama i kuhano vino, a dolaskom noći proslava se preselila u veliki šator sa 600 mjesta. U velikom grijanom šatoru slijedi nastavak fešte koju su i ove godine uz delicije kutjevačkog ugostiteljstva i mlade graševine začinili tamburaši TS Bekrije. Sve goste pozdravio je predsjednik Uprave Mladen Pavić, koji je po prvi puta uručio za nekoliko poslovnih partnera potvrde o posjedovanju arhivskih vina u novo osnovanom trezoru vina Kutjeva d.d.. U trezor će moći pristupiti vinima tek 2034 godine. Poseban gost večeri je bila prava zabavljačica, koja je u nekoliko navrata zapalila sve posjetitelje u šatoru, Maja Šuput koju je pratio njezin band. Sve je ona podigla na noge, jer njen poziv na podij s rukama u zraku nitko nije mogao odbiti. Uslijedio je veliki vatromet i rezanje vincelovske torte, a posebni gosti i iznenađenje su bili Krajiški trubači iz Banja Luke, koji su nekoliko puta, popularne melodije svirali na puhačkim instrumentima, ali među gostima između stolova. Uz vino, pjesmu i ples i ovo Vincelovo završilo je u jutarnjim satima.

Utorak, 10 Siječanj 2017 09:35

Još jedna u nizu ledenih berbi u vinogradima Kutjeva d.d. obavljena je iznad Hrnjevca na padinama Papuka na temperaturi od -12°C koja je zadovoljila sve uvjete da vino koje se proizvede može nazvati proizvodom ledene berbe. Rijetke su vinarije i vinari koji mogu proizvesti vino ledene berbe, ali to za Kutjevo d.d. nije problem jer marljivi enolog Ivan Marinclin sa suradnicima vodi briga i o onom najmanjem trsu koji daje kvalitetan proizvod kako bi se moglo doći do vinske kapljice ledene berbe.

– Nalazimo se na najvišem položaju u vinogorju. Beremo sortu traminac, ledenu berbu. Temperatura je -12 stupnjeva i zadovoljila je uvjete da se pokrene ledena berba. Mjerenjem sladora smo utvrdili da je slador iznad 127 stupnjeva po Oechslu, tako da zadovoljava parametre količine šećera – rekao nam je Ivan Marinclin koji je budnim okom pratio berbu na veoma hladnom i vjetrovitom vremenu.

Marljive i vrijedne ruke radnika Kutjeva d.d. ubirale su i onaj najmanji smrznuti grozd jer znaju da se iz tih grozdova može proizvesti vrhunska ledena kapljica koja će u doglednom vremenu dobivati prestižna priznanja ne samo u Hrvatskoj već i na sajmovima kako u EU tako i prekooceanskim zemljama.

- Ostavili smo količinu veću od jednog hektara i očekujemo preko tone grožđa, a to je oko 300 do 500 litara. U normalnoj berbi, ovisno o položaju i kvaliteti, dobijemo od 5 do 12 tona, ali za ledenu je to puno manje. I proces u podrumu je vrlo složen. U svakoj berbi je važno da se grožđe preradi u što kraćem roku, a u ledenoj je važno i da bude smrznutom stanju, koncetrirani mošt se cijedi i ide na fermentaciju koje su vrlo duge, traju i preko godinu dana tako da se vino na tržištu može naći tek za dvije godine – dodao je susretljivi enolog Ivan Marinclin koji je pojašnjavao i one najmanje detalje oko proizvodnje vina ledene berbe.

Ledenoj berbi, kako nam je rekao, rado se odazvao i novi čelni čovjek Kutjeva d.d., predsjednik Uprave, Mladen Pavić koji je rame uz rame sa svojim radnicima proveo vrijeme u berbi i time pokazao solidarnost sa svojim radnicima ali je i iskusio kako je radnicima raditi na toj hladnoći.

– Kutjevo više od 200 godina prakticira ledenu berbu, a ona je posljednjih godina i zakonski definirana. Kako je ovo općenito bila jedna od boljih godina, tako će sigurno i ovo predikatno vino iz ove godine, ova ledena berba, biti jedno od ponajboljih vina te kategorije. Kao što je i ranijih godina Kutjevo d.d. osvajalo razne nagrade na najprestižnijim natjecanjima, tako očekujemo da će i ovo vino možda nadmaštiti sve dosadašnje rezultate u predikatnim vinima – istakao je Mladen Pavić, predsjednik Uprave Kutjeva d.d. koji je naglasio kako je u tijeku nekoliko projekta u koje je uvrštena sadnja novih nasada već ovog proljeća.

Kutjevo d.d. će ukupno do 2018. zamijeniti oko 120 hektara postojećih vinograda koji će postati i nešto drugačijeg sortimenta ali na tragu graševine.

- Ovog proljeća ide i krčenje još jedne lokacije od 16 hektara, a vidjet ćemo kako će biti dalje i s planovima i sa sortimentom, tržištem ali i izvorima financiranja – dodao je Pavić.

Nakon berbe posjetili smo i podrum gdje je krenula proizvodnja predikatnog vina. Prema riječima glavnog enologa Kutjeva d.d. Ivana Marinclina doznajemo da je sadržaj šećera u moštu veći od 250 Oechsla što unazad više od deset godina nije zabilježeno. Gledajući na sve navedeno možemo samo pretpostaviti kakva će kvaliteta ledene vinske kapljice biti.
Izvor: pozega.eu

Izbornik